Γιογκα

Η Yoga , στον δυτικό κόσμο ασχολείται με την πρακτική πλευρά της εκγύμνασης, της ευθυγράμμισης του σώματος και του συντονισμού της κάθε κίνησης με την αναπνοή. Είναι ένα μέσο προληπτικής ιατρικής, επίκαιρη και εξαιρετικά ωφέλιμη ιδιαίτερα στις μοντέρνες κοινωνίες όπου ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής απομακρύνει τον άνθρωπο από το σώμα του.

Είναι μία μέθοδος ορθοσωμίας και συνειδητής αναπνοής. Οι ασκήσεις της γιόγκα εστιάζουν στη σωστή στάση και ευθυγράμμιση του σώματος και στο συντονισμό της κάθε κίνησης με την αναπνοή. Προσφέρει στον άνθρωπο έναν τρόπο να αναπτύξει την ισορροπία, τον συντονισμό κινήσεων και την εστίαση στο κέντρο βάρους, τόσο στο κορμί όσο και στο νου. Ανανεώνει, αναζωογονεί, θεραπεύει το σώμα, τεντώνοντας τους μυς, τις αρθρώσεις, την σπονδυλική στήλη, τροφοδοτώντας με οξυγόνο και ενέργεια όλο το σώμα.

Η γιόγκα είναι μία εναλλακτική προσέγγιση για καλύτερη υγεία και ισορροπία σε όλα τα επίπεδα. Προσφέρει ψυχική ηρεμία και απαλλάσει από σωματικές και νοητικές εντάσεις. Ωφελεί τους πάντες, άσχετα από ηλικία, φυσική κατάσταση, σωματικές ικανότητες και επίπεδο ευλυγισίας.

Η εξάσκηση στη Yoga αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμη στους χορευτές Μπαλέτου, Μοντέρνου και Σύγχρονου οι οποίοι χρειάζονται να έχουν σώμα ευέλικτο, δυνατό, ελαστικό μυϊκό σύστημα,  γνώση και έλεγχο του κάθε μέλους του σώματος τους καθώς και αυτοσυγκέντρωση. Η κίνηση τους απαιτείται να έχει ροή σωματικής ενέργειας και εύρος ως προς τον χώρο για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους για να «αγγίζουν» το κοινό. Αυτή είναι η  χορευτική «εικόνα σώματος» στην οποία η Υoga έχει  τη δική της συμβολή.

Η Yoga, τα τελευταία χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο  συμπληρωματικό μάθημα τόσο  στο πρόγραμμα σπουδών μπαλέτου, όσο & στο πρόγραμμα επαγγελματιών χορευτών των μεγαλύτερων Ακαδημιών Χορού και Συγκροτημάτων παγκοσμίως.

Yoga is an effortless dance with breath and gravity

—Vanda Scaravelli

Στείλτο σε φίλους

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ