Συγχρονος Χορος

Η ιστορία του Σύγχρονου χορού (Contemporary dance) ξεκίνησε στην Αμερική στα τέλη του 1920 και συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι σήμερα. Στηρίζεται στις βασικές αρχές του Μπαλέτου, που είναι προϋπόθεση για την τεχνική εξέλιξη, και χαρακτηρίζεται από την ελευθερία στις κινήσεις και την αποδέσμευση από τις φόρμες.

Επιτρέπει στους χορευτές να χρησιμοποιούν την κίνηση ως μέσο έκφρασης και ελευθερίας. Συνδυάζει την ισχυρή και ελεγχόμενη τεχνική του Μπαλέτου με την   ελευθερία στην κίνηση. Το σώμα αποκτά δύναμη, πλαστικότητα, ευλυγισία και ο χορευτής αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες του σώματός του και τη χορευτική του δεινότητα και φαντασία, ερμηνεύει το ρεπερτόριό του με δυναμικές κινήσεις που τον εκτινάσσουν από το έδαφος στο αέρα, όπου αιωρείται αψηφώντας τη βαρύτητα.  Κυρίαρχα στοιχεία του η έκφραση της ατομικότητας, το συναίσθημα και ο αυτοσχεδιασμός.

Το μάθημα του Σύγχρονου Χορού εστιάζει μέσα απ’ την κίνηση στη σωστή στάση του σώματος, στη χρήση της αναπνοής, στην ενδυνάμωση και στην ευλυγισία. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος ανακαλύπτουμε τη χρήση της βαρύτητας, καθώς και μηχανισμούς που θα βοηθήσουν την κίνηση στο πάτωμα και στον αέρα πιο γρήγορα και εύκολα, χρησιμοποιώντας στο έπακρο τις δυνάμεις του σώματός μας.

Σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες του κάθε σώματος και χρησιμοποιούμε τη δύναμη της ομάδας. Καλλιεργούμε το ρυθμό, αυξάνουμε την ετοιμότητά μας και τη νοητική μας συγκέντρωση και πάνω απ’ όλα αναπτύσσουμε τη φαντασία μας.

I am not so interested in how they move as in what moves them. Dance, dance, otherwise we are lost

—Pina Bausch

Στείλτο σε φίλους

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ