Κλασσικο Μπαλετο

(Αυτοκρατορικό Κλασσικό Μπαλέτο)
Οι ρίζες του μαθήματος προέρχονται από την πρώτη γραπτή ύλη μπαλέτου το 1913, η οποία ήταν βασισμένη στη γαλλική μέθοδο διδασκαλίας της Όπερας των Παρισίων.

Το κλασσικό Μπαλέτο, κατέχει την πλέον υψηλή θέση στην τέχνη του χορού, όντας το είδος που προκαλεί την τέρψη των αισθήσεων των θεατών και την ικανοποίηση των χορευτών που αποδίδουν απαράμιλλης αισθητικής ρεπερτόριο.

Βασικά του χαρακτηριστικά είναι η χάρη και η αρμονία των κινήσεων και ο πλήρης έλεγχος του σώματος, για την επίτευξη περίτεχνων και περίπλοκων χορευτικών κινήσεων που δείχνουν να αψηφούν τους φυσικούς νόμους, για να υπηρετήσουν την ομορφιά του χορού.

Η κατάκτηση από τον χορευτή χορευτικής δεινότητας και τεχνικής αρτιότητας ικανής να τον κατατάξει μεταξύ των κορυφαίων του είδους, απαιτεί πολυετή επίμονη άσκηση, αντίστοιχης αυτής των επαγγελματιών αθλητών.

Με καταγωγή από την Ιταλία του 15ου αιώνα, αργότερα αναπτύχθηκε στη σκηνική του μορφή, κυρίως στη Γαλλία και τη Ρωσία. Το  μπαλέτο θεωρείται ως το πλέον δομημένο από τα είδη χορού, έχοντας ως βάση τις παραδοσιακές χορευτικές τεχνικές. Διάφορες παραλλαγές του έχουν καθοριστεί μέσα από  διαφορετικές σχολές [Αγγλική, Γαλλική, Δανέζικη( Bournonville), Ιταλική (Cecchetti) και Ρωσική (Vaganova)].

Τον 20ό αιώνα εξελίχθηκε σε είδος σκηνικού χορού υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, με δική του ορολογία και δομική σύσταση ενώ ταυτόχρονα διευρύνθηκαν  τα υφολογικά του στοιχεία. Ο Αμερικανός χορογράφος George Balanchine εδραίωσε  αυτό που πλέον αναγνωρίζεται ως νεοκλασσικό μπαλέτο ενώ ο επίσης Αμερικανός William Forsythe το εξέλιξε, μέσα από σύγχρονες φόρμες και κοινωνικούς προβληματισμούς.

Στη Σχολή dance@ διδάσκουμε την αγγλική μέθοδο.

Η Σχολή dance@ αναγνωρίζοντας πως οι σύγχρονες απαιτήσεις του Μπαλέτου σε διεθνές επίπεδο εξυπηρετούνται καλύτερα από την Αγγλική Σχολή, διδάσκει στους μαθητές της την αγγλική μέθοδο.

Η αγγλική μέθοδος ενσωμάτωσε την διδασκαλία του Μπαλέτου σε ένα σύστημα ανάλογο με την ηλικία, το φύλο και την πρόοδο του μαθητή – χορευτή. Οι ρίζες της αγγλικής μεθόδου προέρχονται από την πρώτη γραπτή ύλη μπαλέτου το 1913, η οποία ήταν βασισμένη στη γαλλική μέθοδο διδασκαλίας της Όπερας των Παρισίων.

Στις μέρες μας δύο είναι τα κυρίαρχα συστήματα διδασκαλίας της αγγλικής μεθόδου: η μέθοδος του ISTD (Imperial Society of Teachers of Dance) & η μέθοδος της RAD (Royal Academy of Dance). Στη Σχολή μας διδάσκονται αμφότερα τα συστήματα, με ιδιαίτερη έμφαση όμως στη μέθοδο του ISTD, καθώς η ύλη της κάθε τάξης είναι καθορισμένη και δημιουργημένη από ειδικούς,  σεβόμενη απόλυτα την μυοσκελετική ανάπτυξη της κάθε ηλικίας.

Επιπλέον, η μέθοδος αυτή (ISTD), στις μέρες μας έχει εξελιχθεί στο να προωθεί το Αγγλικό κλασσικό στυλ μπαλέτου και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτούμενες αλλαγές, οι οποίες καθορίζουν τον κλασσικό χορευτή στην εποχή μας.

Dance is the hidden language of the soul

—Martha Graham

Τμήματα Κλασσικού Μπαλέτου που λειτουργούν στη Σχολή dance@:

IMPERIAL BALLET ISTD

Νηπίων (2,5-5 ετών)

Dance with mom/dad (2,5-3 ετών)

Babies (3 ετών)

Pre-primary (4 ετών)

Primary (5 ετών)

Παιδικά (6-12 ετών)

Grades 1-6

Vocational (12+)

ΕφήβωνΕνηλίκων

Intermediate Foundation

Intermediate

Advance 1, 2

Επαγγελματικό Πρόγραμμα

Διδασκαλίας (18+)

DDE

Licentiate

Fellowship

Στείλτο σε φίλους

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ